14 april 2016 by Redactie in Nieuws

Hoeveel draagvlak is er voor de jacht?

Het is een heet hangijzer bij veel mensen, als je zegt tegen een stel wildvreemde dat je een jager bent dan reageren de meeste mensen niet altijd positief en ben je al snel een moordenaar of dierenbeul. Gelukkig is deze mening wel aan het veranderen er worden om de zoveel tijd onderzoeken gedaan naar hoeveel draagvlak er is voor de jacht onder de bevolking. Dit keer heeft Zest Marketing een onderzoek gedaan in maart 2015 in opdracht van de jagersvereniging.

Er is tijdens het onderzoek gevraagd naar de mening van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de jacht. Wat vinden ze van de manier hoe het nu ingeregeld is met de schadebestrijding en beheer en de jacht in Nederland.

Er zijn drie vragen gesteld:

  1. In welke mate is de Nederlandse bevolking bekend met de diverse activiteiten van jagers? 
  2. In welke mate is de Nederlandse bevolking bekend met de plichten, taken en verantwoordelijkheden van de jager? 
  3. Hoe percipieert de Nederlandse bevolking benutting van wild, in de vorm van jacht, beheer en schade-bestrijding in Nederland?

Onderzoeksresultaten Zest Marketing

Wat een jager allemaal voor de flora en fauna doet is de Nederlandse burger niet bekend mee bleek uit het onderzoek. De meeste mensen weten wel dat een jager voorkomt dat er de populatie van bepaalde diersoorten beheersbaar blijft. 52 procent van de ondervraagde is voorstander van alle taken van een jager. Slechts 36 procent is het echter mee eens dat een jager op zijn eigen land wild mag oogsten en mag benutten voor consumptie. (Mocht je alle cijfers willen inzien bekijk dan vooral het onderzoek via deze link.

Nog een belangrijk punt wat uit het onderzoek bleek is dat ruim 51 procent van de ondervraagde het er niet mee eens is dat de politiek het jagen moet verbieden. Dit is een groot aantal van de ondervraagde de rest antwoorden of neutraal ruim 34 procent en 15 procent was tegen.

Klik hier om het gehele onderzoeksrapport in te zien.

Laat een reactie achter